BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir.

30.05.2013 3746

 ga b1 

Gelecekte Robotların

Yapamayacağı Meslek Seçin,

Robotları Siz Kodlayın.

Verileri işlemek, saklamak ve iletmek için kullanılan bilişim araçlarının, donanım ve yazılım teknolojileriyle ilgilenen bir alandır.

Bilişim araçlarının en başında bilgisayar gelir.  Ancak sadece bilgisayar değil akıllı telefonlar, tabletler, ağ cihazları ve birçok büro makineleri de birer bilişim cihazıdır. Bilgisayar Teknolojileri değil Bilişim Teknolojileri denmesinin sebebi budur.

İnsanlığın en büyük gelişim ve ilerleme gösterdiği teknoloji çağında her şey yazılım. En basitinden yolda durup beklediğiniz trafik lambaları, arabanızda yakıt tüketimini gözlemlediğiniz yol bilgisayarı, elinizden düşürmediğiniz cep telefonları, bilgisayarlar, televizyonlar, navigasyonlar, buzdolapları, sürekli vakit geçirdiğimiz sosyal ortamlar... Robotlar! Her şey! Bilgisayarınıza bulaşan virüs bile yazılım ürünüdür.

Günlük, iş ve sosyal hayatımızın akıllı cihazlarla çevrelenmeye başlaması, kas gücü gerektiren, rutinleri çok iyi belirlenmiş işlerin bilgisayarlı makineler tarafından yapılması, oluşan çok büyük veri depoları, yeni nesillere, daha önceki nesiller için uzak görünen bir beceriyi zorunlu kıldı: Kodlama!

Kodlama bilen bir kişi bilgisayarları, bilgisayarlı makineleri programlayarak onlara istediği işleri yaptırabilir, bu cihazlara yeni özellikler, görevler ekleyebilir.

Büyük veriyle uğraşmasını beklediğimiz yakın geleceğin yetişkinlerinin sahip olması gereken en önemli zihinsel araçlardan birisi, kodlama ve onun getireceği algoritmik (sistematik) düşünme becerisi olacak. Bir anlamda, kodlama becerisi çocuklarımıza etraflarını saran bilgisayarlı makinelerle ve büyük veri yığınları ile iletişime geçmelerini, onlara ne yapmaları gerektiğini emredebilmelerini ve onlardan gelen sinyalleri anlayabilmelerini sağlayacak yeni bir 'dil' becerisi olacak.

Endüstri 4.0 üretim ve hizmetlerde dijital dönüşümü sağlarken, günümüzde yapılan birçok işin yapılış şeklinde değişime neden oluyor. İnternet kullanımı hayatımızın her alanını kolaylaştıran birçok yenilik sunuyor. Gelecekte internet ve bilişime ilginin giderek artacağını da tahmin etmek zor değil. Hayatımızı kolaylaştıran bilişim konusuna ilginin yüksek hızla artması bu alandaki iş fırsatlarını da tetikliyor. Kariyer.net verilerine göre bilişim sektöründe en çok aranılan pozisyonların başında da Yazılım Geliştirme Uzmanı, Yazılım Mühendisliği alanları yer alıyor.e4r1

Sektörün deneyimli çalışan ihtiyacı da sektör duayenlerinin sıklıkla tekrarladığı bir gerçek. Yazılımdaki yeni teknolojilere hâkim, yabancı dil bilgisine sahip, tecrübeli adaylar sektörün en çok aranan elemanları. Dünya' nın en zengin şirketlerine bakacak olursak: Microsoft, Apple, Google, Facebook, Twitter, WhatsApp vs. Yazılımlarının ne kadar değerli olduğunu, bu şirketlerin varoluş sürelerine baktığımızda anlayabiliyoruz. Bu alanı seçerken öğrencinin beklentileri çok önemlidir. Örneğin bilgisayar oyunlarına olan düşkünlük değil oyunların nasıl programlandığına olan merak meslek tercihiniz için önemlidir.

Kodlama öğrenmek, sadece bir dizi komutun nasıl yazıldığını öğrenmek demek değildir. Bilgisayarlara ne yapacaklarını söylemek demek olan kodlama becerisi, birkaç komutu arka arkaya yazabilmenin ötesinde anlamlar taşır.

Bilişim alanı diğer alanlara benzemez, teknoloji ile ilgili bir bölümdür ve teknoloji gün be gün ilerledikçe öğrendiğiniz veya size okulda öğretmeye çalıştığımız diller her gün yenileniyor, her gün yeni bir şeyler ekleniyor. Firmalar tercih yaparken kendini yenileyebilen, dilin yeni çıkan kurallarını öğrenebilen elemanları seçerler. Endüstri 4.0'ı oluşturan nesnelerin interneti, yapay zeka, artırılmış gerçeklik ve 3D baskı gibi teknolojiler yukarıdaki anlatılan yetenekler ile bütünleşince yeni meslek dalları karşımıza çıkıyor.

                Bilişim Teknolojileri Alanı Dalları

Bilişim teknolojileri son yıllarda baş döndürücü bir hızla gelişerek tüm dünyada yaygın hâle gelmiştir. Bu gelişim hayatı bir yandan kolaylaştırmış, diğer yandan da veri güvenliği ve kişisel güvenliğin korunması sorunlarını ortaya çıkarmıştır. Gelişen teknoloji ile üretilen yazılımların, teknolojilerin ve sağlanan hizmetlerin herkes tarafından kullanılabilmesi için özellikle hızla küreselleşmiş olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

Bilişim Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

1. Yazılım Geliştirme

2. Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik dalları yer almaktadır.

Okulumuzda Yazılım Geliştirme Dalında Eğitim Verilmektedir.

Bu doğrultuda Bilişim Teknolojileri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programı tamamlayan öğrenci;

Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,

Temel algoritma, görsel blok programlama ve programlama işlemlerini yapma,

İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak bilişim etiği, bilgi güvenliği, fikri mülkiyet, sanayi devrimleri, dijital dönüşüm ve endüstri 4.0 teknolojileri, bilgisayar montajı yapma ve ağ temellerini kullanma,

Teknik resim kurallarına uygun çizimler yapma, bilgisayarda üç boyutlu tasarım yaparak hazırlanan tasarımların baskısını alma ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

Yazılım Geliştirme Dalında;

Nesne tabanlı programlama teknikleri ile proje yapma, geliştirme, veri tabanı kullanım yöntemlerini uygulama,

İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak giriş ve çıkış cihazları, sensörler, göstergeler, ekranlar ve motorları kullanarak işlevsel bir aygıt oluşturma,

Web sitesi tasarımı, dinamik programlama, veri tabanı işlemleri ve web sitesini yayınlama,

Mobil uygulamalar yapma,

Görüntü işleme ve görsel efekt tekniklerini uygulama ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır

r1

 

Tercih edecek öğrencilerde aranan özellikler;

•      Sistemli düşünebilen,

•      Matematikle ilgili konularda başarılı,

•      Kendini yenileyebilen,

•      Araştırmacı,

•      Sabırlı ve dikkatli,

•      Ekip içinde çalışabilen,

•      Tasarım ve görsel yeterliliğine sahip,

•      Yabancı dil bilen,

 

Alanımız Fiziksel Durumu;

Alanımızda 16 Öğrenci Bilgisayarı + 1 Öğretmen Bilgisayarına sahip 2 Adet Bilgisayar Atölyesi mevcuttur. Atölyelerde kullanılan donanım ve yazılım ürünlerini sürekli olarak güncel tutulmaya çalışılmaktadır.

  

Staj/Beceri Eğitimi Kurum Bilgileri

Anadolu Meslek Lisesi 12. sınıf öğrencilerimiz, 3308 sayılı yasa kapsamında, eğitim öğretim süresi içerisinde haftada
3 gün işletmeye giderek işletmelerde beceri eğitimlerini tamamlar ve mezun olurlar.

Öğrencilerimiz bölgemizde yer alan resmi ve özel kurum, küçük işletme ile çeşitli fabrikalar da eğitimlerini yapar, mesleki bilgi ve beceri kazanırlar. Bunlardan bazıları;

Belediye, Hastane, SGK, ORS, HEMA, Teknik Servis Hizmeti veren firmalar vb.